تدوین سند راهبردی روابط‌ عمومی‌ها در کردستان

عدالت خبر- ۲۷ اردیبهشت تا دوم خرداد به‌عنوان هفته روابط‌عمومی‌ها نامگذاری شده است؛ هفته‌ای که متعلق به بخشی از سازمان‌ها و اداره‌هاست که وظیفه اصلی آنها را می‌توان اطلاع‌رسانی و برقراری تعامل با دیگر اداره‌ها دانست. این هفته در کردستان نیز مورد توجه قرار می‌گیرد.
در کردستان، عملکرد روابط‌عمومی‌ها فراز و نشیب فراوانی داشته است. گاهی شاهد حضور پرقدرت روابط‌عمومی یک نهاد یا سازمان هستیم و در مقاطعی نیز برخی دیگر از روابط‌عمومی‌ها چندان فعالیتی از خود نشان نمی‌دهند.
به مناسبت این هفته با «کوهسار دادور» مشاور استاندار و مدیرکل روابط‌عمومی و امور بین‌الملل استانداری درباره وضع فعالان این عرصه، نقاط قوت و ضعف و برخی موضوع‌های جزیی‌تر به گفت‌وگو نشستیم که وی هم در این گفت‌وگو از تدوین سند راهبردی روابط‌عمومی‌ها خبر می‌دهد؛ سندی راهبردی که به‌عنوان نقشه راه با چشم‌اندازی به آینده و مرجع در اداره‌ها و سازمان‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد.

  • روابط‌عمومی‌ها در استان چه جایگاهی دارند؟

در دولت تدبیر و امید با هدف بهره‌گیری از روابط‌عمومی کارآمد، اصول مشخصی مورد توجه قرار گرفته است و این اصول به‌عنوان اولویت‌ها در یک رویکرد منطقی و منطبق با واقعیت‌های جامعه و ارزش‌های انقلاب اسلامی همواره ازسوی مرکز اطلاع‌رسانی دولت در کشور و شورای اطلاع‌رسانی در استان مورد تأکید واقع شده است؛ اصولی مانند برخورداری از برنامه پژوهش محور، اخلاق و صداقت حرفه‌ای، ارتباط دوسویه دولت و ملت، اطلاع‌یابی و اطلاع‌رسانی، تأثیرپذیری و تأثیرگذاری، تولید فراورده‌های فرهنگی و ارتباط با رسانه، مشارکت‌گرایی و مخاطب‌گرایی و مشاوره مؤثر در فرایند تصمیم‌گیری مدیران. در کردستان با آغاز به کار هیأت رئیسه جدید شورای هماهنگی روابط‌عمومی‌های استان، اقدام‌های خوبی در زمینه ارتقای جایگاه روابط‌عمومی انجام شده است که در این میان، علاوه بر تخصص و تجربه اعضای شورای هماهنگی روابط‌عمومی‌ها، حمایت استاندار و همراهی برخی از مدیران معتقد و توانمند در این حوزه نیز تأثیرگذار بوده است. اکنون در بسیاری از دستگاه‌های دولتی استان، روابط‌عمومی‌ها مشاوران امین مدیران و چشم و گوش و زبان سازمان به حساب می‌آیند، اما در تعداد محدودی از اداره‌های کل و همچنین سازمان‌ها، هنوز به جای روابط‌عمومی کارآمد، پویا و تحلیلگر، روابط‌عمومی توجیه‌گر ترجیح داده می‌شود و روابط‌عمومی را با تبلیغات صرف، یکی می‌دانند که این نگاه کاملا یک جانبه و غلط است.

  • تاکنون چه نقاط قوت و ضعفی را در روابط‌عمومی‌ها رصد کرده‌اید؟

برای اشاره به نقاط قوت در این حوزه می‌توان از یک سو وجود نیروهای با انگیزه، متخصص و متعهدی را نام برد که آماده‌اند در گفتمان توسعه استان نقشی فعال، کارآمد و اساسی داشته باشند که این قشر با یکدیگر، شورای روابط‌عمومی‌های استان را تشکیل داده‌اند. ازسوی دیگر وجود مدیرانی که به اهمیت ارتباطات و اطلاع‌رسانی واقفند و همواره مدیران روابط‌عمومی قوی در کنار آنها دیده می‌شوند نیز از دیگر نقاط قوت روابط‌عمومی‌هاست که می‌توان به آن اشاره کرد. البته این بدان معنا نیست که روابط‌عمومی‌های ما در کردستان هیچ ضعفی ندارند و حتما در برخی نقاط هم مشکلاتی داریم. برای نقاط ضعف روابط‌عمومی‌های کردستان می‌توان به ۳ محور مهم اشاره کرد. یکی وجود مدیرانی است که به نقش واقعی روابط‌عمومی‌ها آن‌چنان که شایسته آنهاست اهمیت نمی‌دهند و اهمیت چندانی برای این مسئولیت‌ها قائل نیستند که موضوعی بسیار نگران‌کننده است. یکی دیگر از نقاط ضعف در استان نیز نبود آموزش مستمر و ضمن خدمت برای همه روابط‌عمومی‌ها در استان بوده و سومین موضوع نیز کمبود فضا، امکانات و تجهیزات مورد نیاز روابط‌عمومی در اداره‌هاست.

  • چه راهکارهایی برای رفع مشکلات در این حوزه وجود دارد؟

از اصلی‌ترین راهکارها، تدوین سند راهبردی روابط‌عمومی‌هاست تا به‌عنوان نقشه راه با چشم‌اندازی به آینده و مرجع در اداره‌ها و سازمان‌ها مورد استفاده قرار گیرد که با توصیه استاندار، این مهم در دستورکار هیأت رئیسه شورای هماهنگی روابط‌عمومی‌ها قرار گرفت. بخش‌های اصلی آن با بهره‌گیری از دانش و تجارب اعضا و تعدادی از استادان دانشگاه تهیه شده است و در آینده نزدیک پس از نهایی شدن و تأیید شورای برنامه‌ریزی استان به دستگاه‌های دولتی ابلاغ می‌شود. یکی دیگر از راهکارها، آموزش متناسب با نیازسنجی همکاران روابط‌عمومی است که قرار است از ابتدای تابستان در چند مرحله انجام شود و سومین راهکار برگزاری جشنواره‌ها و رقابتی کردن این حوزه برای ایجاد انگیزه بیشتر و شناسایی استعدادها و توانمندی‌های موجود است.

  • برخی از مسئولان روابط‌عمومی بیش از آنکه روابط‌عمومی دستگاه متبوع خود باشند، روابط‌عمومی مدیران هستند. این وضع قابل اصلاح است؟

قابل اصلاح است، اما زمان آن بستگی به اصلاح نگرش مدیر دستگاه در درجه نخست و خودباوری مدیر روابط‌عمومی در درجه دوم دارد. هیأت رئیسه منتخب شورای هماهنگی روابط‌عمومی‌ها، در بانک اطلاعاتی خود فعالیت دستگاه‌ها و روابط‌عمومی‌ها را رصد کرده و به‌صورت موردی نیز با آنها مکاتبه داشته است. این هیأت رئیسه منتخب مصمم است با تعامل سازنده و مسأله‌یابی و ارائه راهکار، چنین مسائلی را حل کند و زمینه تحقق شعار سال یعنی «دولت و ملت، همدلی و هم زبانی» را که ازسوی رهبرمعظم انقلاب اسلامی انتخاب شده است، بیش از پیش فراهم کند.

  • در بعد ارتباط با رسانه، ضعف‌های مشهودی در روابط‌عمومی‌های استان دیده می‌شود. چه راهکاری برای رفع آنها دارید؟

هیأت رئیسه شورای هماهنگی روابط‌عمومی‌ها در نظر دارد در نشست‌هایی که با اعضای جدید خانه مطبوعات می‌خواهد برگزار کند، به ادبیات مشترکی در این زمینه برسند و با تشریک مساعی و هم‌افزایی، در این حوزه با هم همکاری کنند.

  • برخی روابط‌عمومی‌ها برخورد سلیقه‌ای با خبرنگاران دارند. چه برنامه‌ای برای جلوگیری از تدوام این وضع دارید؟

امروزه در یکی از تعاریف روابط‌عمومی، آن را کاربرد خردمندانه رسانه‌ها برای نفوذ بر افکارعمومی می‌دانند، یعنی بدون مساعدت و همکاری رسانه‌ها نمی‌توان اهداف خود را به‌ویژه در برنامه‌های فراگیر و با جذابیت و تأثیرگذاری مطلوب تأمین کرد. علاوه بر این، رسانه و روابط‌عمومی وظایف و وجوه مشترکی از جمله اطلاع‌رسانی، تأثیرگذاری بر افکارعمومی، یکسان بودن مخاطبان و استفاده از فنون و ابزارهای مشترک دارند و به تعبیری می‌توان گفت مکمل یکدیگرند. بنابراین هر مدیر روابط‌عمومی که در تعامل با رسانه‌ها به اصول حرفه‌ای احترام متقابل، رعایت اخلاق حرفه‌ای و منافع ملی و عمومی توجه کافی نداشته باشد در درجه اول به سازمان خود و در درجه دوم به رضایت عمومی و اعتماد مردمی، آسیب می‌رساند که این موضوع به هیچ عنوان برازنده یک مدیر در نظام اسلامی و دولت تدبیر و امید نیست، بنابراین ازسوی هیأت رئیسه شورای هماهنگی، روابط‌عمومی‌ها در جایگاه پاسخگویی قرار می‌گیرد و قطعا موارد احتمالی پیگیری می‌شود.

  • چشم‌انداز مقابل را چگونه ارزیابی می‌کنید؟

اکنون که با رویکرد اعتدال گرایانه و در سایه همگرایی مطلوب مسئولان استانی، فضایی مناسب‌تر و امیدوارکننده درزمینه گفتمان توسعه همه جانبه استان به وجود آمده است، شاهد آغاز فعالیت‌های رضایتبخش در عرصه‌های اقتصادی، عمرانی، فرهنگی و سلامت هستیم. امیدواریم با تکیه بر ظرفیت‌های استان در این امنیت و ثبات، همه دست در دست هم علاوه بر حفظ دستاوردها به مقصد مشخص توسعه استان و ارتقای وضع عمرانی، درآمد، معیشت و رفاه دست یابیم و صادقانه مردم را در جریان امور و خدمات انجام شده، قرار دهیم.

کیوان قاسمی

شما هم در قسمت نظرات در مورد این مطلب بنویسد بعد از تائید مدیر منتشر خواهد شد