ضعف و قوت همشهری کردستان به روایت مردم استان

هرمجموعه‌ای برای رشد و‌ترقی نیاز دارد از جنبه‌ها و زوایای گوناگون به نقد و بررسی عملکرد گذشته خود بپردازد و با استفاده از نظرهای گوناگون، آنچه را که شایسته و بجاست به کار گیرد.

روزنامه همشهری نیز به اذعان بسیاری، از قدرتمندترین رسانه‌های مکتوب و اثرگذار در جامعه ایرانی به شمار می‌رود که با انتشار روزنامه‌های استانی موفق شده است نظر قشرهای مختلف جامعه را تأمین کند.
این روزها دومین سالگرد انتشار مرتب و ۵روز در هفته روزنامه استانی کردستان است. به مناسبت دومین سال انتشار این روزنامه و ارتقای صفحه‌های آن از ۴ به ۱۲صفحه، به میان قشرهای گوناگون شهروندان سنندجی رفتیم تا از دیدگاه آنها درباره این نشریه مطلع شویم.

  • الگویی برای نشریات دیگر

«کژال بختیاری» دانشجویی است که به گفته خود، روزنامه همشهری را در کنار ۲روزنامه دیگر تقریباً به شکل مداوم و روزانه مطالعه می‌کند. وی در باره روزنامه استانی همشهری می‌گوید: یکی از نکاتی که به نظرمن در این روزنامه بسیار جالب می‌آید، حضور خبرنگاران و اهالی قلم در این نشریه است.
این شهروند ادامه می‌دهد: گاهی در یک روزنامه استانی همشهری ۷ تا ۸خبرنگار و روزنامه‌نگار دارای ستون و مطلب هستند که به اعتقاد من نشان‌دهنده استفاده از همه ظرفیت‌هاست.
بختیاری که خود در یک نشریه دانشگاهی فعالیت دارد، تصریح می‌کند: نشریه ما به‌صورت گاهنامه منتشر می‌شود و با هزار زحمت موفق به این کار می‌شویم بنابراین تا حدود زیادی می‌توانم زحمت فعالان روزنامه همشهری کردستان را درک کنم.
وی معتقد است: انتشار روزانه و مرتب همشهری کردستان می‌تواند الگویی برای دیگر رسانه‌ها در استان باشد، چراکه بسیاری از آنها یا اصلاً صفحاتی خاص کردستان ندارند یا به‌صورت هفتگی اقدام به چاپ مطالب و صفحاتی در این زمینه می‌کنند.
این دانشجو به‌روز بودن همشهری استانی را از نقاط قوت این رسانه می‌داند و می‌افزاید: خوشبختانه این روزنامه به سرعت به موضوع‌های مطرح شده در فضای جامعه واکنش نشان داده و اخبار و اطلاعات لازم را به خوبی بازتاب می‌دهد.
بختیاری البته انتقاد هم دارد و می‌گوید: بعضی روزها روزنامه همشهری و به‌ویژه صفحه‌های استانی آن، از کیفیت چاپ مطلوبی برخوردار نیست، به گونه‌ای که حتی چهره اشخاص حاضر در عکس‌ها به دشواری قابل تشخیص است.

  • حضور در بازار پررنگ‌تر شود

«وفا رحیمی» نیز از بازاریان سنندج است که در محل کار خود روزنامه مطالعه می‌کند. وی با بیان این‌که صفحه‌های استانی همشهری را همواره نگاه می‌کند، می‌گوید: یکی از مزایای این نشریه، تجزیه و تحلیل مسائل اقتصادی و فرهنگی و سیاسی موجود در جامعه است.
وی اهمیت دادن به بازار و قرار گرفتن مطالب و گزارش‌هایی در این‌باره را نقطه قوت این نشریه عنوان می‌کند و می‌گوید: تاکنون ندیده‌ام که به‌عنوان مثال در یک هفته  موضوعات اساسی استان در این روزنامه مورد بررسی قرار نگیرد.
این شهروند با بیان این‌که برخی روزها تبلیغات و آگهی، بر موضوع و محتوای نشریه غالب است، خواستار تمرکز بیشتر بر مطالب مندرج در آن می‌شود و می‌افزاید: پررنگ کردن جنبه انتقادی در این رسانه یکی از کارکردهایی است که می‌تواند در جلب بیشتر مخاطب مؤثر باشد.
رحیمی با بیان این‌که خبرنگاران این نشریه را چندبار در بازار و هنگام تهیه گزارش و مصاحبه دیده است، تصریح می‌کند: با این وجود معتقدم سختی‌کاری که فعالان این نشریه متحمل می‌شوند به درستی در جامعه و حداقل در بازار جا نیفتاده است.
وی ادامه می‌دهد: نزدیک‌تر شدن به بطن زندگی مردم و افزایش گفت‌وگوها با فعالان بازار و باتجربه‌ها در اصناف مختلف، می‌تواند هم به بیشتر شدن نفوذ این نشریه در میان بازاریان کمک کرده و هم مخاطبان را با بسیاری از مشاغل آشنا کند.
رحیمی این نکته را نیز اضافه می‌کند که انتشار مستمر روزنامه همشهری و ویژه‌نامه استانی،آن هم بدون چشمداشت، یک امتیاز بزرگ برای این رسانه محسوب می‌شود. وی ابراز امیدواری می‌کند خبرنگاران این نشریه بیش از گذشته به دغدغه‌های شهروندان بپردازند.

  • انتقاد از کمبود مطالب ورزشی

«سینا اردلان» هم از ورزشکاران کردستانی است که در یکی از رشته‌های رزمی فعالیت می‌کند. وی از اندک بودن مطالب ورزشی در قیاس با سایر موضوع‌ها انتقاد می‌کند و می‌گوید: اگرچه این روزنامه قاعدتاً نباید به شکل تخصصی به یک حوزه خاص بپردازد، اما انتظار جامعه ورزشی استان که تعداد آنها نیز کم نیست پرداختن بیشتر به موضوع‌های ورزشی در کردستان است.
وی با بیان این‌که قشر ورزشکار با مشکلات مختلفی دست و پنجه نرم می‌کند، می‌گوید: به دلیل گستردگی حوزه تحت پوشش این نشریه و تیراژ بالای آن، پرداختن به سوژه‌های ورزشی می‌تواند بخشی از دغدغه‌های این قشر را برای مسئولان مربوطه بازگو کند.  این شهروند می‌افزاید: اما در سایر موضوع‌ها، روزنامه تنوع خوبی دارد و توانسته است در حوزه‌های مختلف مطالبی درخور منتشر کند.

  • بخش طنز ایجاد شود

این ورزشکار کردستانی اظهارمی کند: اگر در روزنامه استانی، طنز هم گنجانده شود تا مشکلات به شکلی نرم بیان شود، توجه مسئولان به جامعه و نیازهای شهروندان بیشتر می‌شود. اردلان بر اهمیت نقش تصویر و عکس در روزنامه تأکید می‌کند و می‌گوید: اگر امکان استفاده از کاریکاتور یا برخی عکس‌های اثرگذار در روزنامه وجود داشته باشد، می‌تواند در جلب نظر مخاطبان، نقش‌آفرینی بیشتری داشته باشد.
این شهروند که دانشجوی ترم آخر مقطع کارشناسی است، توجه به موضوع‌های سیاسی در استان را خواستار می‌شود و می‌افزاید: البته نباید در این حوزه، نشریه به‌عنوان یک بولتن عمل کند و یا آنکه روزنامه، تنها بازتاب‌دهنده نظرها و دیدگاه‌های یک قشر خاص باشد.
افزایش صفحات همشهری؛ نیازمند تحول اساسی
یکی از خبرنگاران کردستانی نیز که علاقه‌ای به ذکر نام خود ندارد، می‌گوید: متأسفانه ارزش‌کاری که روزنامه همشهری کردستان انجام می‌دهد به روشنی تبیین نشده است، چراکه در شرایط فعلی انتشار یک روزنامه ۴صفحه‌ای در این استان، تلاشی همه جانبه را طلب می‌کند. وی با اشاره به کمبود نیروهای متخصص و حرفه‌ای در زمینه روزنامه‌نگاری در استان اظهارمی‌کند: تجمیع نیروها و قرار گرفتن اهالی قلم با سطوح مختلفی از توان و شایستگی در کنارهم، نیازمند یک هماهنگی است که روزنامه همشهری کردستان به خوبی ازعهده انجام این مهم برآمده است. این فعال رسانه‌ای با ابراز خشنودی از این‌که بیشتر مطالب مندرج در روزنامه استانی، تولید خود روزنامه و خبرنگاران آن است، تصریح می‌کند: این موضوع دقیقاً برخلاف رویه برخی از نشریه‌های استانی است که تنها مبادرت به کپی مطالب از سایر رسانه‌ها و به‌ویژه سایت‌های خبری می‌کنند.
وی با بیان این‌که تنها کسانی که در این صنف کار می‌کنند از مشکلات ریز و درشت آن آگاهی دارند، اظهارمی‌کند: با این وجود چاپ ۲۰صفحه مطلب در طول هفته، اقدام خوب همشهری استانی بوده که تحقق آن نیز به این سادگی‌ها میسر نشده است.
این خبرنگار با اشاره به ۱۲صفحه‌ای شدن این روز‌نامه می‌گوید: اگر قرار باشد همه این صفحه‌ها در خود استان پوشش داده شود، آن‌گاه همشهری نیاز به یک تحول و دگرگونی بزرگ در زمینه‌های مختلف از جذب خبرنگار و تأمین شایسته آنان گرفته تا جمع‌آوری گسترده مطالب دارد. وی معتقد است افزایش صفحه‌های این نشریه مزیتی به همراه دارد و آن هم تبدیل شدن به یک روزنامه مستقل است که همین موضوع می‌تواند در استقبال بیشتر مخاطبان از آن بسیار مؤثر باشد.

  • چهره‌های نخبه معرفی شوند

این فعال رسانه‌ای با بیان این‌که روزنامه همشهری کردستان در معرفی چهره‌های مختلف پیشتاز بوده است، توجه بیشتر به شناساندن افراد نخبه در همه زمینه‌ها را یک رسالت برای این نشریه عنوان می‌کند. وی می‌گوید: آشنایی مردم به‌ویژه قشر نوجون و جوان با اشخاص موفق بسیار ضروری است چرا که تعداد زیادی از این چهره‌های برتر در کنار ما زندگی می‌کنند، اما شناخت لازم از آنها در جامعه وجود ندارد.

گزارش از همکار ساعی و توانا کیوان قاسمی

شما هم در قسمت نظرات در مورد این مطلب بنویسد بعد از تائید مدیر منتشر خواهد شد