مشکلات بیات شده نانوایی‌های دیواندره/چرخ زندگی کارگران نانوایی دیواندره نای چرخیدن ندارد

کارگران نانوایی‌های دیواندره مدعی هستند سه ساله که حقوق آنها افزایش پیدا نکرده است.

به گزارش عدالت خبر، کارگران  نانوایی‌ها یکی از اقشار زحمتکش و تلاشگر محسوب می‌شوند؛ قشری که اعضایش با مشکلات بسیاری دست و پنجه نرم می‌کنند تا بتوانند به شهروندان ارائه خدمت کنند. باتوجه به فرهنگ وعرف جامعه، نان جزو اصلی سبد غذایی هر خانوار است، به طوری که در فرهنگ ما از آن به عنوان برکت سفره‌ها یاد می‌شود. کمتر خانواده‌ای را می‌توان یافت که روزانه یک بار نان خریداری نکند. در دیواندره ۱۶۱ پروانه نانوایی و قنادی صادر شده که ۱۱۰ پروانه آن مربوط به رسته نانوایی‌ها است.

صنف نانوایان دیواندره‌ای باوجود این که نقشی اساسی در تولید وعرضه نان با کیفیت به شهروندان دارند با مشکلاتی مواجهند. یکی از این مشکلات که در چند سال گذشته بیشتر نمود پیدا کرده و در رسانه‌های کشور و استان نیز انعکاس داده شده است، دستمزدهاست، زیرا پس از هدفمندی یارانه‌ها، با پرداخت یارانه نان به شهروندان شاهد کاهش مصرف نان در سبد خانوارهای کشور و به ویژه استان بودیم و در کنار این مهم نیز با کاهش شدید درآمد خبازی‌ها و درآمد کارگران نانوایی‌ها روبه‌رو شدیم. این قشر زحمتکش در دیواندره  از حقوقی که دریافت می‌کنند راضی نیستند و از تعیین دستمزدها انتقاد می‌کنند، به طوری که معتقدند قیمت‌ها  با نرخ تورم در کشور سنخیت ندارد. برای پیگیری مشکلات این صنف در دیواندره سراغ فعالان این صنف رفتیم که در ادامه می‌خوانید.

درآمد ناچیز
یکی از کارگران نانوایی در دیواندره در گفت و گو با همشهری از مشکلات صنفی خود انتقاد می‌کند و می‌گوید: چند سال است که در صنف خبازی به عنوان «پیشکار» مشغول به فعالیت هستم. در حال حاضر وضع درآمدی ما بسیار نامناسب است.
وی که نخواست نامی از وی برده شود، ادامه می‌دهد: مصرف نان خانوارها کاهش پیدا کرده است واین امر سبب کاهش درآمد ماهم شده است. در حال حاضر نیز دستمزد ما از قرار روزی ۲۰ هزار تومان است و این حقوق در قبال هزینه‌های زندگی بسیار نا چیز است و کفاف مخارج یک خانواده را نمی‌دهد.
وی تصریح می‌کند : بیمه‌ هستم و این بیمه از سوی کارفرما پرداخت می‌شود. روزانه ساعت ۷ صبح کار را شروع می‌کنیم و تا ساعت ۲ بعد ازظهرنیز با وجود گرمای بسیار در این فصل کار را ادامه می‌دهیم.
این کارگر خبازی از برخورد کارفرمایان و برخی از مسئولان اتحادیه‌ها نیز انتقاد و تصریح می‌کند: اگر به مشکلات موجود در این صنف اعتراض کنم یا نامی از من برده شود، صاحب نانوایی من را اخراج می‌کند و بیکار می‌شوم.

مشکلات دریافت بیمه بیکاری
کارگر خبازی دیگری  در این باره می‌گوید: یک کارگر نانوایی با روزی ۲۸ هزار تومان در ماه که حقوق ماهیانه او کمتر از ۷۲۸ هزار تومان است چگونه می‌تواند هزینه‌ها و مخارج زندگی را تامین و یا هزینه اجاره بهای مسکن را پرداخت کند؟
«محمد اعظمی» از مزایای قانون کار می‌گوید و ادامه می‌دهد: چند سال است که در این صنف مشغول‌کار هستم و از مزایای قانون کار برخوردار نیستم. تنها مزایای قانون کار بیمه تامین اجتماعی است که به آینده آن دل خوش کرده‌ایم.
وی خاطر نشان می‌کند : به خاطر تعمیرات نانوایی ۲ ماه از کار بیکار شده ایم، اما هنوز بعداز گذشت چند ماه نتوانسته‌ایم بیمه بیکاری دریافت کنیم.
این کارگر نانوایی در ادامه از افزایش نیافتن دستمزدها ابراز نگرانی می‌کند و می‌افزاید: هرسال و هر ماه نرخ بسیاری از اجناس و کالاها و برخی خدمات درجامعه افزایش پیدا می‌کند، اما هیچ گونه تغییری در دستمزدها مشاهده نمی‌کنیم. انتظار داریم که مسئولان پیگیری کنند.

کاهش پخت نان
یکی از صاحبان نانوایی که در دیواندره مشغول فعالیت است در این باره می‌گوید: کارگران حق دارند که درخواست افزایش دستمزدها را عنوان کنند، زیرا حقوق آنها نسبت به نرخ تورم کشور بسیار کم است، اما ماهم درآمد آنچنانی نداریم. خودم و شریکم هردو با یک کارگر کار می‌کنیم که در پایان روز با کسر هزینه‌ها کمتر از کارگر برایمان می‌ماند.
«کریم شریفی» از کاهش میزان پخت نانوایی‌‌ها خبر می‌دهد و اضافه می‌کند: روزی ۳یا ۴ کیسه آرد مصرف می‌کنیم، زیرا مدتی است که مصرف نان نیز کاهش پیدا کرده است. البته تعداد نانوایی‌ها هم افزایش داشته و این مهم سبب رکود این صنف شده است. وی ادامه می‌دهد: اگر نان را یک جا بپزیم و کار را در ساعات کمتری تمام کنیم، نان سرد می‌شود و مشتری آن را نمی‌خرد.
این خباز دیواندره‌ای می‌افزاید: تعداد نانوایی‌ها خیلی زیاد است. اگر گشتی در این خیابان بزنید خواهید دید که تعداد نانوایی‌ها اعم از نانوایی لواش، بربری و سنگک چقدرزیاد است.
وی می‌گوید: هرسال بیمه، آرد، گاز، کرایه مغازه و پول کارگر افزایش پیدا می‌کند ، اما قیمت نان همان قیمت است. باید فکری اساسی برای این وضع کرد. اگر بیکاری در جامعه حاکم نبود الان اکثر نانوایی‌ها جمع می‌کردند.

تعیین دستمزد بر اساس کیسه آرد
برای پیگیری مشکلات به رئیس اداره کار، تعاون و رفاه اجتماعی شهرستان دیواندره مراجعه می‌کنیم که وی در این باره می‌گوید: افزایش حقوق کارگران هر سال بر اساس مصوبات شورای عالی کار تعیین می‌شود و در سطح ملی است.
«جمیل فرجی» ادامه می‌دهد: واحد تعیین دستمزد کارگر خبازی در دیواندره کیسه آرد است. پروسه یک کیسه آرد را بر اساس دستمزد تعیین شده از سوی شورای عالی کار تطبیق داده‌ایم. دستمزدها بر اساس مجرد و متاهل بودن و تعداد فرزندان کارگران نیز متفاوت تعیین شده است.
وی می‌افزاید: برای کارگر مجرد به ازای مصرف هر کیسه آرد ۴۰ کیلویی مبلغ۵ هزار و ۵۰۰ تومان، تک فرزند ۶ هزار و ۱۰۰ تومان و ۲فرزند ۶ هزار و ۷۰۰ تومان تا مصرف ۶ کیسه تعیین شده است و اگر بیشتر از این تعداد مصرف شود ۲۰ درصد کم خواهد شد.
فرجی تصریح می‌کند : عیدی، پاداش و بن روی این قیمت محاسبه شده است و بر این اساس کارگر همزمان عیدی و پاداش خود را نیز دریافت می‌کند .

از دست دادن کار با اعتراض کارگران
رئیس اداره تعاون، کار و رفاه اجتماعی بیان می‌کند : فرقی در دستمزد پیشکار، شاطر و غیره در خبازی وجود ندارد. شرکت‌های خدماتی یا کارگاه‌های بالای ۵۰ نفر کارگر شاخص‌هایی مانند تجربه، سواد و غیره را در تعیین دستمزد دخیل می‌کنند.
فرجی درباره بیمه کارگران خبازی اظهار می‌کند : تنها صنفی که کمترین خطا و اعتراض را نسبت به بیمه کارگران در آن داریم صنف خبازان است که به‌صورت دقیق بیمه آنها پرداخت می‌شود.
وی در پاسخ به این سوال که آیا کارگران خبازی پاداش وعیدی دریافت نمی‌کنند، می‌گوید: هیچ کارگر خبازی اعتراض و طرح دعوا نکرده است. ما ناظر و بازرس داریم و در بازدیدها کارگرها ادعا می‌کنند که همه این موارد را دریافت می‌کنند.
فرجی بیان می‌کند : هدف اصلی ما این است که کارفرما و کارگر به صورت توافقی به نتیجه برسند. اگر اختلافی داشته باشند بر اساس آنالیزی که داریم آنها را قانع می‌کنیم. اگر بازهم راضی نشدند کارگر طرح دعوا می‌کند. این مسئول می‌گوید: تجربه نشان داده است با هر طرح دعوا،کارگر کار خود را از دست داده است که هدف ما این نیست. تمام سعی خود را می‌کنیم تا با سازش اختلاف کارگر و کارفرما حل شود.
وی در جواب این سوال هم که آیا ۳ سال است که حقوق کارگران افزایش نیافته، می‌گوید: سال گذشته بر اساس مصرف هرکیسه ۵هزار تومان بود و این مقدار هر سال براساس نرخ شورای عالی کار آنالیز می‌شود و افزایش می‌یابد.

شرایط دریافت بیمه بیکاری
فرجی درباره بیمه بیکاری که مورد اعتراض کارگران یکی از نانوایی‌ها بوده نیز می‌گوید: حدود ۲ ماه است که در این زمینه پرونده‌ای تشکیل شده است که روال قانونی آن باید طی ‌شود. برای هرماه ۸۱۲ هزار تومان بیمه بیکاری پرداخت می‌کنیم.
وی ادامه می‌دهد: برای دریافت بیمه بیکاری کارگر باید حداقل ۶ ماه پرداخت بیمه داشته باشد و غیرارادی از کار بیکار شده باشد و خودش از کار بیرون نرفته باشد.
این مسئول می‌افزاید: برای کارگران این خبازی به این نتیجه رسیده‌ایم که کارگران به طورغیر ارادی و برای تعمیرات نانوایی بیکار شده‌اند و بیمه بیکاری آنها بعداز مراحل قانونی پرداخت می‌شود.
گفتنی است حدود ۲ سال پیش فرماندار دیواندره به نحوه توزیع نان معترض و گفته بود که دست اخلالگران توزیع آرد دیواندره را کوتاه می‌کنم که همین جدیت باعث شد توزیع آرد سروسامانی بگیرد.
بعداز مدتی موضوع کم فروشی تعدادی از نانوایی‌ها و کسر سهمیه آرد آنها در دستور کار قرار گرفت. اینک نیز تعدد نانوایی‌ها و حقوق کارگران مطرح است. باید دید که آیا می‌توان این وضع را نیزسروسامان داد. شاید فقط باید منتظر ماند تا نتیجه را دید.

  ارتقای سطح زندگی خبازان
یک شاطرمی‌گوید: باوجود این که سال‌ها در این صنف مشغول به کار هستم، در حال حاضر دستمزد روزانه من ۳۰ هزار تومان است. روزهای تعطیل هم هیچ حق و حقوقی شامل ما نمی‌شود. ماهیانه مبلغی در حدود ۷۸۰ هزار تومان دریافت می‌کنم که چرخ زندگی را به زور می‌چرخاند.
وی که از ذکر نام خود امتناع می‌کند و ازعواقب این گفت و گو نگران است، می‌افزاید: پاداش، عیدی، بن و سایر مزایای قانون کار شامل ما نمی‌شود، زیرا کسی جرات بیان و طرح مشکلات صنفی را ندارد. همچنین با گذشت بیش از ۳سال هنوز نرخ جدید دستمزدها اعلام نشده است.
این فعال صنف خبازان دیواندره ادامه می‌دهد: کارگران خبازی از اقشار ضعیف و زحمتکش جامعه هستند و از مسئولان و فرمانداری انتظار داریم که برای ارتقای سطح زندگی این افراد تلاش کنند.

گزارزش از  هیوا محمدپور /خبرنگار همشهری

انتهای پیام/۹۲۰۰۱/۶۵۴۳

برای اطلاع از جدیدترین اخبار  و گزارش های خواندنی در کانال تلگرامی عدالت خبر عضو شوید

شما هم در قسمت نظرات در مورد این مطلب بنویسد بعد از تائید مدیر منتشر خواهد شد