کلیه ام را میفروشم که کرایه خانه و مغازه ام را تامین کنم
یکی از شهروندان مریوان که میخواهد کلیه خود را بفروشد در این باره اظهار میکند : در شهرهای کوچکی چون مریوان که بیکاری بیداد میکند فروش کلیه برای تهیه هزینههای زندگی رواج یافته است. «ا.ح» خیلی زود سر صحبت را باز میکند و از دردهایش میگوید؛ از دردهایی که با پول درمان میشود و بس، از کرایه خانه و اجاره بهای مغازه، مخارج زندگی با همسر و بچه هایش و بالاخره از بدهیهایی میگوید که همانند سرطانی به سینهاش نشسته و بی درمان مانده است. او ۳۰ ساله است و مدرک لیسانس عمران را چند سال پیش از یکی از دانشگاههای کردستان گرفته است، پدرش بیکار است و گاه به عنوان کارگر فصلی در خیابانهای مریوان برای یافتن کار پرسه میزند. او به عشق یافتن کاری اداری و استخدام درسش را خوانده و اینک با مدرکش در مغازهای کوچک پارچه میفروشد. هرچند گروه خونی اش گروه پرطرفداری است، اما به گفته خودش تعدد فروشندگان کلیه و بوروکراسیهااز فروش تا پیوند باعث شده است برخی از فروشندگان دلسرد شوند و دیگر نتوانند دنبال این امر بروند.
یکی دیگر از فروشندگان کلیه در مریوان با عنوان این نکته که هیچ کس کلیه اش را نمیفروشد، مگر آنکه به راستی محتاج آب و نان باشد، میگوید: همواره در بازار برای کسب و کار خود قرض میگرفتیم و پس از مدتی بدهیهای خود را میپرداختیم، اما مدتی است که با رکود در بازار روبهرو شدهایم و نمیتوانیم این مبلغ را که به عنوان دینی برگردنمان است پرداخت کنیم و با فشاری که از سوی طلبکار برایمان به وجود آمده است مجبور به فروش کلیه خودشده ایم.
وی که ازذکر نامش امتناع میکند، ادامه میدهد: ناتوانی در تامین هزینههای زندگی و فشارهای روانی و مالی روحیه افراد را چنان خراب میکند که میخواهند به هر روشی شده خود را از این زندگی خلاص کنند و غیر از فروش کلیه دیگر راهی برایشان نمیماند.
شرایط فروش کلیه
رئیس انجمن بیماران کلیوی مریوان با اشاره به این نکته که حداقل روزی ۳ مراجعهکننده به این انجمن برای فروش کلیه وجود دارد، میگوید: در روز شاهد حضور افراد زیادی از قشرهای مختلف جامعه به این انجمن برای فروش کلیه هستیم.
«طیب طاهرپور» با اشاره به شرایط اهدا کنندگان عنوان میکند : برای فروشندگان شرایط و مقررات خاصی وجود دارد. اول اینکه این فرد باید رضایت نامه خانواده خود را ارائه دهد. همچنین باید در نظر داشته باشد که نه خود دچار بیماری کلیه باشد و نه در خانواده وی فردی با این عارضه وجود داشته باشد. چراکه اگر فردی در خانواده وی باشد که به بیماری کلیه دچار شده باشد اولویت با وی خواهد بود.
طاهرپور اضافه میکند : رضایت از خانواده به ویژه در مورد افراد متأهل بسیار ضروری است، چراکه برخی از افراد بدون اطلاع خانواده خود اقدام به فروش کلیه میکردند و بعد با خانواده خود دچار مشکلاتی میشدند.
وی با اشاره به این نکته که از هر ۳ نفری که برای فروش کلیه به انجمن مراجعه میکنند تنها یک نفر شرایط لازم برای فروش آن را دارد، میافزاید: از تمامی افرادی که برای فروش کلیه خود به این انجمن مراجعه میکنند، آزمایشهایی برای سنجش میزان سلامت گرفته میشود.
وی میگوید: در بین فروشندگان همه جور آدمی وجود دارد. از نیازمند واقعی گرفته تا افراد ورشکسته و خلافکارانی که حالا میخواهند برخی از نیازهای خود را با این اقدام تامین کنند و افرادی هم هستند که میخواهند از فرد مریض پول دستی بگیرند.
طاهر پور میگوید: در پروسه فروش کلیه، فرد عرضهکننده پس از گرفتن رضایت خانواده و احراز نتیجه آزمایشها اگر شرایط لازم برای این امر را داشت به یکی از بیماراستانهای تهران یا یکی از شهرهای دیگر معرفی میشود و پس از جراحی باید به این انجمن برای تحویل نامه بیمارستانی که در آن مورد جراحی قرار گرفته است، مراجعه کند و پس از این مراحل است که مبلغ آن به حسابش واریزخواهد شد.
هرچند که به گفته رئیس انجمن کلیوی مریوان مبلغ فروش کلیه بیش از ۲۵ میلیون تومان است، اما شواهد موجود حاکی از آن است که این مبلغ با در نظر گرفتن میزان تورم موجود، با توجه به میزان نیاز بیمار و وضعیت فروشنده تعیین میشود.
مکث
کلیه به جای بدهی
یک کارشناس ارشد روانشناسی در مریوان اظهار میکند : ارتباط فقر و بیکاری از نظر روانشناسی قابل تامل است، چراکه فرد خود را در چالهای میبیند که نمیتواند خود را از آن بیرون بیاورد و تنها راه این امر را در فروش کلیههایش میبیند.
«سعید ادواری» توضیح میدهد: فروش کلیه با مبلغ فعلی تنها چند ماهی مسکن دردهای این افراد است. آنهایی که به نان شب خود محتاجند تنها میتوانند بدهیهای خود را آن هم به شکل نیمه پرداخت کنند و این جای نگرانی است.
باسلام از پایگاه خبری مهرصبا را درج نماید . باتشکر